İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolara ulaştı.

İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı. İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolarla yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. İhracat, geçen yılın eylül ayına göre ise değer olarak yüzde 5,3 düştü. Pazarlardaki daralmanın etkisiyle ihracatta miktar olarak güçlü kayıplar yaşanmaya başladı.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre eylül ayında, ihracat büyüklüğü artış kaydetse de geçen yılın aynı ayına göre düştü. Buna bağlı olarak yıllık ihracat uzun süre sonra geriledi.   

İhracat eylül ayında değer olarak 2,93 milyar dolara ulaşarak yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. İhracat, geçen yılın eylül ayına göre değer olarak yüzde 5,3 düştü.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak geçen yılın eylül ayına göre yüzde 19,5 düşüşle 4,72 milyon tona geriledi. Pazarlardaki daralmanın etkisiyle ihracatta miktar olarak daha güçlü kayıplar yaşanmaya başladı.

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama ihracat birim fiyatı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 0,53 dolar/kg’dan 0,62 dolar/kg seviyesine çıktı.

Bu ayki ihracat performansına bağlı olarak inşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı uzun süre sonra değer olarak gerileyerek eylül ayında 34,6 milyar dolara indi. İhracat aynı dönemde miktar olarak 61,15 milyon tona düştü. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,57 dolar/kg oldu.

İnşaat malzemeleri ihracatı yılın dokuzuncu ayında da yukarı yönlü performansını sürdürmesine rağmen sonuçlar geçen yılın altında kalarak yıllık ihracat uzun süre sonra geriledi. İhracatta pazarlardaki yavaşlamanın etkisi miktar ve değer olarak yaşanan düşüşlerde görülmeye başladı. Geçen seneye göre daha yüksek olan ihracat birim fiyatları, değer olarak büyüklüğü desteklemeyi sürdürdü.

İnşaat malzemelerinde en yüksek aylık ithalat eylülde gerçekleşti.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 29,6 artarak 937 milyon dolar oldu. Değer olarak eylül ayı sonuçları yılın en yüksek üçüncü aylık ithalatı olarak kaydedildi. Miktar olarak da 352 bin 978 ton ile yılın en yüksek aylık ithalatı gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı eylül ayında önceki aylara göre düşerek 2,66 dolar/kg’a geriledi.

Alt sektörlerde ihracat miktar olarak azalıyor.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre farklı yönde gelişmeler gösterdi. 6 alt sektörde, daha çok birim fiyat artışından kaynaklı değer artışları kaydedildi. Miktar olarak ise düşüşler görüldü.

Eylülde sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları geçen yılın eylül ayına göre yüksek gerçekleşti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatları gerileme eğilimine girmekle birlikte halen geçen yılın fiyatlarının üzerinde bulunuyor. Ancak ortalama ihracat birim fiyatları önceki aylara göre gerilemeye başladı. 

Eylül ayında elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında ortalama ihracat birim fiyatında yüzde 4,7 gerileme yaşandı. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1, metal bazlı ürünlerin yüzde 12,9, kimyasal bazlı ürünlerin yüzde 20,2, yalıtım malzemelerinin yüzde 31,2, ağaç ve ahşap ürünlerinin ise yüzde 11,7 arttı. 

Eylül ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın altında gerçekleşti. İki alt sektörde ise miktar olarak ihracatta artış yaşandı. Miktar olarak düşüşlerde geçen yılın yüksek artışlarının baz etkileri görüldü. Miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 20,8, mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 20,9 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 10,2, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 27,7 azaldı.                

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat değer olarak yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 16,5, prefabrik yapılarda yüzde 14,1, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 9,2 değer artışı olurken, demir çelik ürünlerinde ihracat değer olarak yüzde 18,1 azaldı.

haber kaynağı

emlakhaberi.com


11.11.2022 - 14:33:02


Sosyal Medya'da Paylaş :

Yorum Yapabilirsiniz

Benzer Haberler

Karadeniz-Akdeniz otoyolunda sona yaklaşılıyor.  Karadeniz ile Akdeniz arasındaki kara yolu bağlantısını 6 saate düşürecek olan otoyolun yüzde 85'i tamamlandı.Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi 55 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren 818 kil...
Korsan Emlakçı Gün Geçtikçe artıyor Emlak işi kolonu kirişi ayıramayanların tercih ettiği Bir Meslek haline geldiTürkiyenin kanayan yarası korsan Emlakçılar Gün geçtikçe artıyor,,,Mekan Emlak Gayrimenkul Genel müdürü Tahir köstek haberi...
Nata Holding 5 yılda 1 milyar dolarlık yatırım hedefliyor.  ENR Dergisi tarafından hazırlanan dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan Ankara merkezli Nata Holding’ten yapılan açıklamada yeni yatırımlara frene basmadan devam edileceği...
BİGA EMLAK YATIRIMCILARININ İLĞİSİNİ ÇEKMEYE BAŞLADI,,,, Yerli yabancı Yatırımcılar Çanakkale Bigayı Tercih ediyor ,Bir çok büyük şehirlere yakınlığıyla bilinen Çanakkale,nin En büyük İlçesi Biga  Türkiye,de Emlak yatırımcıların ilgisini çekm...
Emlak Katılım Bankası, 32. şubesini Antalya Muratpaşa’da açtı. Emlak Katılım Bankası, 32. şubesini Antalya Muratpaşa’da açtı. Emlak Katılım Bankası yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 50. şube açmayı hedefliyor.Antalya’da ilk şubelerini açmaktan dolayı mutlu olduk...
Başkent Ankara’nın öne çıkan 9 semti  EHA başkent Ankara'da konut sektöründe ibrenin kaydığı 9 semti mercek altına aldı. İşte Ankara'nın yıldızı parlayan gözde bölgeleri.Türkiye’nin lokomotifi olarak adlandırılan konut sektörü pandemi ve...

Yazılım : Emlakkobi

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Paylaş