İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolara ulaştı.

İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı. İnşaat malzemeleri ihracatı eylülde 2,93 milyar dolarla yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. İhracat, geçen yılın eylül ayına göre ise değer olarak yüzde 5,3 düştü. Pazarlardaki daralmanın etkisiyle ihracatta miktar olarak güçlü kayıplar yaşanmaya başladı.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre eylül ayında, ihracat büyüklüğü artış kaydetse de geçen yılın aynı ayına göre düştü. Buna bağlı olarak yıllık ihracat uzun süre sonra geriledi.   

İhracat eylül ayında değer olarak 2,93 milyar dolara ulaşarak yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. İhracat, geçen yılın eylül ayına göre değer olarak yüzde 5,3 düştü.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak geçen yılın eylül ayına göre yüzde 19,5 düşüşle 4,72 milyon tona geriledi. Pazarlardaki daralmanın etkisiyle ihracatta miktar olarak daha güçlü kayıplar yaşanmaya başladı.

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama ihracat birim fiyatı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 0,53 dolar/kg’dan 0,62 dolar/kg seviyesine çıktı.

Bu ayki ihracat performansına bağlı olarak inşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı uzun süre sonra değer olarak gerileyerek eylül ayında 34,6 milyar dolara indi. İhracat aynı dönemde miktar olarak 61,15 milyon tona düştü. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,57 dolar/kg oldu.

İnşaat malzemeleri ihracatı yılın dokuzuncu ayında da yukarı yönlü performansını sürdürmesine rağmen sonuçlar geçen yılın altında kalarak yıllık ihracat uzun süre sonra geriledi. İhracatta pazarlardaki yavaşlamanın etkisi miktar ve değer olarak yaşanan düşüşlerde görülmeye başladı. Geçen seneye göre daha yüksek olan ihracat birim fiyatları, değer olarak büyüklüğü desteklemeyi sürdürdü.

İnşaat malzemelerinde en yüksek aylık ithalat eylülde gerçekleşti.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 29,6 artarak 937 milyon dolar oldu. Değer olarak eylül ayı sonuçları yılın en yüksek üçüncü aylık ithalatı olarak kaydedildi. Miktar olarak da 352 bin 978 ton ile yılın en yüksek aylık ithalatı gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı eylül ayında önceki aylara göre düşerek 2,66 dolar/kg’a geriledi.

Alt sektörlerde ihracat miktar olarak azalıyor.

Eylül ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre farklı yönde gelişmeler gösterdi. 6 alt sektörde, daha çok birim fiyat artışından kaynaklı değer artışları kaydedildi. Miktar olarak ise düşüşler görüldü.

Eylülde sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları geçen yılın eylül ayına göre yüksek gerçekleşti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatları gerileme eğilimine girmekle birlikte halen geçen yılın fiyatlarının üzerinde bulunuyor. Ancak ortalama ihracat birim fiyatları önceki aylara göre gerilemeye başladı. 

Eylül ayında elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında ortalama ihracat birim fiyatında yüzde 4,7 gerileme yaşandı. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1, metal bazlı ürünlerin yüzde 12,9, kimyasal bazlı ürünlerin yüzde 20,2, yalıtım malzemelerinin yüzde 31,2, ağaç ve ahşap ürünlerinin ise yüzde 11,7 arttı. 

Eylül ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın altında gerçekleşti. İki alt sektörde ise miktar olarak ihracatta artış yaşandı. Miktar olarak düşüşlerde geçen yılın yüksek artışlarının baz etkileri görüldü. Miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 20,8, mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 20,9 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 10,2, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 27,7 azaldı.                

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat değer olarak yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 16,5, prefabrik yapılarda yüzde 14,1, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 9,2 değer artışı olurken, demir çelik ürünlerinde ihracat değer olarak yüzde 18,1 azaldı.

haber kaynağı

emlakhaberi.com


11.11.2022 - 14:33:02


Sosyal Medya'da Paylaş :

Yorum Yapabilirsiniz

Benzer Haberler

Türkiye konut fiyat artışında dünya lideri Dünya üzerindeki 56 ülkeyi kapsayan konut araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.2022 yılında konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeler arasında Türkiye zirvede yer aldı. 2022 yılında T...
Ümraniye de kentsel dönüşüm çalışmaları Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin, “Vatandaşlardan benim ricam lütfen mal hesabı yapmadan, otoriteyle birlikte tekniğe uygun, güvene dayalı işlerimizi bir...
Bankalar EYT sonrası promosyon yarışına başladılar EYT çıktı Bankalar yarışıyor hangi banka ne kadar vercek merak konusu oldu. Bankalar 8 bin liraya kadar olan promosyonlarla ilgili çalışmalarını hızlandırdı.Hangi Banka ne kadar para verecek şimdi bir...
“Deprem kimlik belgesi ile güven ortamı oluşturmalıyız” Tasarruf finansman sektörünün öncü şirketlerinden Birevim, son yıllarda yaşanılan deprem felaketlerinin açtığı yaraların en aza indirilmesi için deprem yönetmeliğine “Deprem Kimlik Belgesi”nin girmesi...
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD “Ülkemize ve sektörümüze daha yüksek fayda sağlayacağız”İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD’ın 38. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda, yeni yönetim belirlendi. Türkiye İMSAD’ın yeni d...
Mekan Emlak Gayrimenkul Ailesi Büyümeye  Devam Ediyor.. Hızla büyüyen gayrimenkul sektörünün yerli markalarından olan Mekan Emlak Gayrimenkul sektörde bizlerde varı diyerek bayilikler veriyor.Türkiye,nin yerli ve milli emlak markası olama yolunda emin adım...

Yazılım : Emlakkobi

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Paylaş